Šv. Velykoms norėjosi ypatingo torto. Tad nutariau išbandyti Sonatinos bloge rastą receptą. Toks jis man atrodė - ypatingas. Rezultatas tikrai tenkino, net morengo kepimas (tai dariau pirmą kartą) - neišgasdino.
Reikės:
Aguoninis biskvitas
- 150 g sviesto
- 150 g cukraus pudros
- 1 citrinos tarkuota žievelė
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- 4 kiaušiniai
- 100 g miltų
- 200 g maltų aguonų
- 2 v. š. pieno
Sirupas
- 6 v. š. vandens
- 4 v. š. cukraus
- 2 v. š. brendžio
Morenginiai sluoksniai
- 5 kiaušinių baltymai
- 200 g cukraus
- 80 g smulkintų pakepintų graikinių riešutų
Karamelinis kavos kremas
- 400 g sviesto
- 2 skardinės (po 397 g) Rududu
- 200 ml stiprios kavos
Aguoniniam biskvitui išplakame minkštą kambario temperatūros sviestą su puse cukraus pudros. Įmaišome citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišome kiaušinių trynius. Miltus sumaišome su aguonomis ir atsargiai įmaišome į tešlą kartu su pienu. Baltymus išplakame su likusia cukraus pudra iki standumo ir įmaišome į tešlą. Tešlą sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens torto formą ir kepame iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 30 – 40 minučių. Ataušiname ir perpjauname į du sluoksnius.
Sirupui vandenį užverdame su cukrumi. Nukeliame nuo viryklės, ataušiname ir įmaišome brendį.
Morengams baltymus išplakame, kol suputos, nenustojant plakti po šaukštą beriame cukrų (kitą šaukštą cukraus berti po to, kai ištirps anksčiau subertas). Padidiname mikserio greitį iki maksimalaus ir plakame, kol masė bus labai standi ir blizgi (apie 10 minučių). Įmaišome riešutus. Ant kepimo popieriaus nusibrėžiame du 24 cm skersmens apskritimus ir juose lygiu sluoksniu paskleidžiame baltymų masę. Kepame iki 100° C įkaitintoje orkaitėje, kol morengai lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus (priklausomai nuo orkaitės bei patalpos drėgnumo tai gali užtrukti 1 - 6 val.). Vienu metu galima džiovinti du morengų lakštus tik tuo atveju, jei orkaitė yra su ventiliatoriumi. Morengus geriausia džiovinti kelias valandas iš vakaro ir palikti išjungtoje orkaitėje per naktį.
Kremui visi produktai būtinai turi būti vienodos kambario temperatūros. Sviestą išplakame iki purumo (plakti mažiausiai 5 minutes), po šaukštą nenustojant plakti sudedame Rududu ir gerai išplakame, kol masė pašviesės. Po šaukštą plakant įmaišome kavą (kitą šaukštą pilti tuomet, kai prieš tai įpiltas jau bus visiškai įsimaišęs į kremą).
Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistome cukraus sirupu su brendžiu. Aptepame kremu. Dedame morengo sluoksnį, aptepame kremu. Vėl dedame aguoninį biskvitą, sulaistome, tepame kremu, dedame morenginį sluoksnį. Visą tortą aptepame kremu. Ir puošiame taip, kaip leidžia fantazija. Aš apibarsčiau tortą smulkintais ir pakepintais žemės riešutais.
Skanaus!
labuka. manau kad sis tortikas uzims nemazai laiko, bet atrodo labai gundanciai. tikrai isbandysiu. aciu uz saunu recepta
AtsakytiPanaikinti